Tillbaka

Tunne orkesterisi 16.2.2017Uuno Klami ja maailmansotien välinen aika 

 

Tunne orkesterisi -sarja jatkaa 1900-luvun suomalaisen musiikkielämän tarkastelua Uuno Klamin säveltäjänuran ja teosten kautta. Mitkä olivat Klamin omia esikuvia, mitä teoksia hän kuuli opiskellessaan Pariisissa? Millainen oli suomalaisen musiikin ajanhenki 1920- ja 30-luvuilla – tai Toisen Maailmansodan 40-luvulla, jolloin Klami sävelsi keskeisimpiin orkesteriteoksiinsa lukeutuvat Kalevala-sarjan ja Viulukonserton? Uuno Klamista, hänen musiikistaan ja sen esittämisestä kertovat Tunne orkesterisi -sarjan tämän kertaiset vieraat, tutkija Helena Tyrväinen ja Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestari, viulutaiteilija Pekka Kauppinen.

Vuonna 1959 Suomen Akatemian jäseneksi nimitetty Uuno Klami on menestynein maailmansotien välisenä aikana julkisuuteen astunut suomalainen säveltäjä. Vuonna 2017 suomalaiset orkesterimuusikot äänestivät hänen Kalevala-sarjansa (1929–1943) Suomen kaikkien aikojen viidenneksi parhaaksi orkesterisävellykseksi. Helena Tyrväinen kertoo puheenvuorossaan, miten Klamin tyyli kehittyi Suomen maailmansotien välisessä aateilmastossa.

Klamin Viulukonserton solistina useita kertoja esiintynyt ja sen myös levyttänyt Pekka Kauppinen kertoo omia vaikutelmiaan Klamin musiikista. Jälleen on myös tilaisuus tutustua orkesterimuusikon työhön ja vaikkapa konserttimestarin työn erityispiirteisiin.

Tervetuloa Tunne orkesterisi -sarjaan Musiikkitalon Paavo-saliin torstaina 16.2.2017, isäntänä tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Lisätietoja:
Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452


https://tunneorkesterisi.wordpress.com

https://tunneorkesterisi.wordpress.com/2017/02/13/tunne-orkesterisi-13-2-2017-uuno-klami-ja-maailmansotien-valinen-aika/