Tillbaka

Tunne orkesterisi 21.9.2017Tunne orkesterisi 21.9.2017: Keskiajalta soitinmusiikkia kohti – suuria juhlia ja suloista sisämusiikkia

Tunne orkesterisi -yleisöluentosarjassa tutustutaan länsimaisen taide-elämän loistavaan saavutukseen – sinfoniaorkesteriin ja koko orkesterilaitokseen. Sarja avaa ovia orkesterilaitoksen taustoihin, tuo uusia näkökulmia ja valottaa yhteismusisoinnin saloja.

Luentokaudella 2017–18 keskitytään seitsemässä sessiossa sinfoniaorkesterin ja orkesterimusiikin historiaan keskiajalta 2000-luvulle. Sarjassa vierailevat asiantuntijamuusikot tutustuttavat mm. orkesterien soittimiston kehittymiseen, istumajärjestyksiin ja kapellimestarin rooliin. Perehdymme hovien, kirkkojen, torien, teattereiden ja konserttisalien ohjelmistoihin sekä säveltaiteen tekijöiden ja yleisöjen muuttumiseen eri aikakausina, tyylien vaihtuessa. Ajassa eteneminen tapahtuu numeroon 7 päättyviä vuosilukuja poimien.

Syksyn ensimmäisellä luennolla 21.9.2017 aloitamme keskiajalta ja käymme renessanssin läpi kohti barokkia. Millaista soitinyhtyemusiikki oli ennen nykyisen kaltaista orkesteria? Luvassa on suuria juhlia ja suloista sisämusiikkia, vieraina ovat nokkahuilisti ja vanhojen puhallinsoitinten taitaja Petri Arvo sekä cembalisti Matias Häkkinen. Isäntänä jatkaa tuttuun tapaan muusikko ja toimittaja Ville Komppa.

Luentoja syventäviä ennakkotietoja aiheista ja vierailijoista löytyy luentosarjan omilta nettisivuilta. Sen seitsemän tyylikautta saavat omat historialliset aikajanansa ja luvassa on myös historiallisia välähdyksiä ja heijastuksia musisoinnista ja muusikoiden työstä.

Luennot pidetään Musiikkitalon orkestereiden harjoitussali Paavossa.

Lisätietoja:

Taideyliopiston avoin kampus
Erikoissuunnittelija Mari Karjalainen
Puh. 050 384 3452
https://tunneorkesterisi.wordpress.com